Bryndzové pirohy s kyslou smotanou

Bryndzové pirohy s kyslou smotanou

Zo zemiakov je možné pripraviť množstvo chutných jedál a to dokonca za veľmi nízku cenu.

V tejto časti s názvom Zemiakové špeciality vám budeme prinášať zaujímavé recepty a nápady ako využiť našu najslovenskejšiu surovinu akú máme – zemiaky.

Ako prvý z receptov si pripravíme Bryndzové pirohy.

Ingrediencie:

  • zemiaky (6 ks väčších zemiakov) – pre 3 až 4 osoby
  • polohrubá múka
  • vajce – 1 ks
  • bryndza – približne 200 g
  • kyslá smotana – 150 g
  • slanina – 150 g
  • pažítka
  • soľ

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Keď zemiaky vychladnú, uložte ich ešte v šupke na noc do chladničky. Takto uložené zemiaky nadobudnú pod šupkou ešte výraznejšiu chuť a budú sa oveľa lepšie strúhať. Na druhý deň ich ošúpte, nastrúhajte na jemnom strúhadle a pridajte vajce, soľ a múku. Cesto mieste rukami a múku pridávajte, kým sa cesto neprestane intenzívne lepiť na ruky. Ak je múky dostatok, cesto sa už nelepí ani na steny misky, v ktorej ho miesite.

Cesto potom položte na pomúčenú dosku alebo silikónovú podložku. Valčekom ho jemne rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm. Hrúbku si v podstate môžete vybrať sami podľa toho, či máte radi hrubšie alebo tenšie pirohy. Vykrajujte okrúhle tvary, ktoré naplníte bryndzou zmiešanou so zemiakom -podľa pomeru bryndze a zemiaku si môžete nastaviť menej alebo viac výraznejšiu chuť bryndzovej plnky. Potom prehnite na polovicu a jemne postláčajte kraje, aby sa zlepili. Ak chcete, aby vaše pirohy boli naozaj vynikajúce určite nešetrite plnkou a poriadne ich naplňte – cesto určite vydrží. Pri zatváraní vám postačí pekne zlepiť kraje prstami a nemusíte používať vidličku alebo plastovú zatváračku – tie vás zbytočne pripravia o krajný priestor v pirohu, v ktorom môže byť radšej plnka.

Pirohy varte v osolenej vriacej vode. Dajte pozor, aby po vložení väčšieho množstva pirohov voda v hrnci, čo najskôr opäť zovrela. Keď pirohy vyplávajú na povrch, počkajte ešte 3 až 5 minút a potom ich vyberte a položte do misky s rozpusteným maslom. Servírujte s kyslou smotanou podľa obrázku alebo vlastnej fantázie.

Rady na záver:

Urobiť naozaj chutné a vláčne zemiakové cesto si vyžaduje trochu zručnosti a najmä trpezlivosti. Podstatou chuti je cesto dostatočne osoliť – nesmie byť málo a ani veľa. Podstatou vláčnosti je cesto vymiesiť tak, aby ste do neho nemuseli pridávať príliš veľa múky, pretože potom je cesto príliš hutné s chlebovitou konzistenciou. Cesto mieste tak, aby sa vám pekne spojilo – naťahujte a mieste ho smerom do vnútra, aby sa múka dostala z vonku dovnútra a múku pridávajte pomaly. Keď už vidíte, že sa vám pomaly prestáva lepiť, prestanete miesiť smerom do vnútra cesta a začnete ho vaľkať na doske s jemným podsýpaním múky, aby sa neprilepilo. V podstate sa jedná o to, aby ste už do vnútra cesta nepridávali toľko múky, ale podsýpali ho len z vonkajšej časti. Takto docielite, že cesto bude pevné, nerozpadne sa a v strede bude neskutočne jemné ako keby tam múka ani nebola. Všetko si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledný efekt zaručene ocení celá rodina, pretože takýto spôsob môžete použiť aj pri výrobe najlepších domácich zemiakových knedlíkov (o nich bude samostatný recept).

Ak si aj napriek tejto rade nebudete s cestom vedieť poradiť, opýtajte sa u nás v predajni a všetko vám radi vysvetlíme.

About

Vyjadriť názor na

Váš názor je pre nás dôležitý. Váš email nebude zobrazená

Prosím čakajte...