Zubáč s restovanými zemiakmi

Grilovaný zubáč s restovanými zemiakmi

Zubáča môžeme považovať za jednu z najkvalitnejších sladkovodných rýb, ktorú je možné na Slovensku uloviť. Pokiaľ sa dostaneme ku kvalitnému filetu, môžeme rýchlo a jednoducho pripraviť skvelú večeru, za ktorú by sa nehanbil ani kuchár vo štvorhviezdičkovej reštaurácii. Základom je jednoduchosť a kvalitné suroviny.

 

Ingrediencie:

  • filet zo zubáča
  • maslo
  • zemiaky
  • cibuľa
  • olivový olej
  • sušené bylinky (bazalka, rozmarín), cesnak, soľ

 

Postup:

Filet

Najprv si pripravíme jednoduchú marinádu z dvoch lyžíc olivového oleja, jedného strúčiku cesnaku a lyžičky posekaného rozmarínu.

Filet vložíme na 30 minút do marinády, potom vytiahneme, posolíme, stiahneme z ryby kúsočky cesnaku, položíme na rozpálenú panvicu a z každej strany jemne opečieme. Mäso je naozaj jemné, takže určite nesmažte príliš dlho.

Zemiaky

Zemiaky očistíme, nakrájame na štvrťky a uvaríme v osolenej vode. Na panvici roztopíme približne 50 g masla a posmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľka bude takmer hotová, pridáme kúsok rozmarínu a uvarené scedené zemiaky. Jemne ich prehodíme, aby sa zemiaky zmiešali s maslom a pritom sa príliš nerozpadli. Ochutnáme a prípadne dosolíme.

Omáčka

Výpek: Do výpeku, ktorý vám ostal na panvici, keď ste pripravovali zubáča môžete pridať 50 g masla a tým obliať rybu a zemiaky.

Základná omáčka: Na masle osmažte 1 lyžicu hladkej múky, pridajte výpek, prípadne trochu zeleninového vývaru. Dochuťte podľa vašej chuti bylinkami, čiernym čerstvo pomletým korením a soľou. Varte kým omáčka nebude mať požadovanú konzistenciu.

Omáčka z nivy: Na masle osmažte 1 lyžicu hladkej múky, pridajte zeleninový alebo rybí vývar a chvíľu povarte. Nakoniec vložte do omáčky trochu  syra Niva a nechajte v nej rozpustiť. Miešajte, kým sa konzistencia nespojí a nezhustne. Omáčku nerobte príliš silnú, aby vám príliš neprerazila chuť ryby.

Bylinkové maslo: Nechajte pri izbovej teplote rozpustiť maslo, zmiešajte s čerstvými bylinkami (petržlenová vňať, bazalka, tymián), cesnakom a soľou. Nechajte 30 minút stuhnúť v chladničke, potom maslo nakrájajte na menšie kúsky a nechajte rozpustiť na horúcich zemiakoch a rybe.

Servírujeme podľa obrázka

About

Vyjadriť názor na

Váš názor je pre nás dôležitý. Váš email nebude zobrazená

Prosím čakajte...